Mød holdet bag

”Vi fejrer svømningen og vores rene vand”

TrygFonden Christiansborg Rundt er mere end bare et svømmeevent. I hvert fald hvis man spørger Merete Riisager, der er tidligere direktør for SvømDanmark og selv har svømmet turen rundt om Borgen – én af gangene uden træning og i en fremmed våddragt.

”Vi fejrer svømningen og vores rene vand”

Af Maja Lorentzen, kommunikationskonsulent i SvømDanmark. Foto: Jesper Westley

Når Trygfonden Christiansborg Rundt hvert år løber af stablen i august måned, er det en festdag for Merete Riisager. Hun er tidligere direktør i SvømDanmark, der arrangerer eventet i samarbejde med sponsorer og utallige frivillige kræfter. For hende er det mere end bare et svømmeevent. Det viser, hvad svømning er – udover at være en sportsgren.

”Svømning er livsglæde og fællesskab, og det viser TrygFonden Christiansborg Rundt på fornemste vis. Det er et sted, hvor folk der godt kan lide at svømme mødes, og det bliver til en svømmefest,” forklarer Merete.

Hun har selv svømmet turen rundt om Borgen og beskriver det som fantastisk – på trods af at turen ikke gik helt som forventet.

”Det er en oplevelse for alle sanserne at svømme i åbent vand. Det er en lille smule skræmmende at hoppe ned i det sorte vand, men også virkelig et kick. Det er fantastisk at ligge i det sorte vand og kigge på den blå himmel,” fortæller Merete.

Læs også: "Det er ikke så svært, som du måske tror - alle kan være med," siger vores deltager Inken

En udfordring til den tidligere direktør

I sommeren 2021 stod Merete Riisager sammen med en gruppe glade kollegaer i køkkenet på SvømDanmark kontor i Brøndby. Snakken gik på Christiansborg Rundt, og pludselig blev hun konfronteret med en udfordring af sine kollegaer.

”De stod og spøgte med, om jeg ville være i stand til at svømme hele vejen rundt om Borgen. Og jeg er sådan indrettet, at jeg hopper i med begge ben, når jeg får en udfordring som den,” fortæller Merete leende.

Det endte med at blive helt bogstaveligt, at hun hoppede i udfordringen med begge ben. For da dagen kom, stod Merete på eventpladsen i en lånt langærmet våddragt klar til at springe i kanalen – uden at have trænet overhovedet.

”Jeg havde aldrig prøvet at svømme i en våddragt med lange ærmer og syntes ikke, at jeg kunne få luft,” fortæller Merete.

Livredderne lynede dragten op i ryggen, og så kunne Merete begynde sin tur rundt om Borgen. Det blev dog ikke helt, som hun havde regnet med.

2000 m i åbent vand – uden træning

Den manglende træning og uvante dragt satte en stopper for crawlsvømningen, som ellers er den tidligere konkurrencesvømmers sædvanlige stilart.

”Jeg svømmede meget dårligere, end jeg burde. Havde jeg trænet 10 gange, kunne jeg nok have barberet 10 minutter af. Jeg måtte svømme brystsvømning hele vejen, og det går væsentligt langsommere,” siger Merete.

Læs også: Lej eller køb en våddragt

Derfor har hun også et håndgribeligt råd til alle, der overvejer at springe i kanalen og svømme turen rundt om Christiansborg til august:

”Det havde været umanerligt smart lige at prøve sådan en dragt af og træne med den på en håndfuld gange, så man er fortrolig med den. Det var utjekket af mig at hoppe i uden at have prøvet at svømme med den før.”

Men selvom selve turen rundt ikke levede op til Meretes forventninger til sig selv, er hun alligevel glad for, at hun tog udfordringen op.

”Det er virkelig at få én på opleveren, hvis man godt kan lide at svømme," siger Merete.

Svømning skal også ud af svømmehallerne

Det er ikke kun svømmeren i Merete Riisager, der er begejstret for TrygFonden Christiansborg Rundt. Som værende tidligere direktør for SvømDanmark, der arrangerer eventet, er det vigtigt for hende at vise, at SvømDanmark støtter op om andet og mere end konkurrencesvømning.

”Vi har så mange forskellige aktiviteter. Det er dejligt, at svømningen også kommer ud af hallerne, og at der er flere og flere, der nyder at svømme i det åbne vand,” siger Merete.

Åbent vand-svømning finder sted i fjorde, søer og ved kyster landet over fra sæsonen starter i maj, og indtil vinterbaderne tager over. Alligevel betyder det meget for Merete at blive ved med at støtte op om TrygFonden Christiansborg Rundt.

”Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi fejrer svømningen i det hele taget og viser bredden i vores tilbud. Vores årlige svømmefest i de københavnske kanaler kan forhåbentligt også få flere til at få øjnene op for svømning.”

Vores rene vand er helt mageløst

For Merete Riisager og SvømDanmark er TrygFonden Christiansborg Rundt dog ikke udelukkende en fejring af svømning – det er også en fejring af byen og det rene vand.

”Der er truffet nogle fornuftige politiske beslutninger gennem årene, der gør, at vi har så rent vand i København, at man kan svømme i det,” siger Merete og fortsætter:

”Det er nok ikke mange steder i verden, at man har så rent vand, at det er muligt at lave sådan et event. Det er helt mageløst.”

Af samme årsag er det vigtigt for SvømDanmark at samarbejde med de aktører, der er med til at passe på vores rene vand. En af dem er miljøvirksomheden Krüger A/S, der arbejder med bæredygtige løsninger til at behandle vand og er sponsorer af TrygFonden Christiansborg Rundt.

”Vi er taknemmelige for, at Krüger og mange andre arbejder med rent vand. Det betyder, at vi og vores medlemmer kan få gode oplevelser, når vi bruger alt det vand, der omgiver vores land,” siger Merete og fastslår:

”Det er så vigtigt, at der passes godt på vandet, og at der træffes beslutninger om at holde det rent.”

Vil du være med i 2022?

Dagen nærmer sig, men tilmeldingen er stadig åben - se distancerne, og tilmeld dig her.

Sådan køber du årets plakat

15 februar 2024

Skal årets plakat pynte hjemme hos dig? Her kan du finde ud af, hvordan du tilføjer den til din tilmelding i Sportstiming.


Se mere