Før du tilmelder dig...

Før du tilmelder dig, kan du finde en masse information her på siden om, hvordan du træner dig op til at svømme distancen på de 2000 meter.

Der findes efterhånden flere havbaner rundt omkring i Danmark, som vi har samlet i en kort oversigt nedenfor:
 Træning
Træning
Inden du skal svømme TrygFonden Christiansborg Rundt er det vigtigt du træner dig op til at kunne svømme 2000 meter.

Læs mere   


Hvordan træner man - i svømmehallen
Træning i svømmehallen: Konditionen og udholdenheden trænes nemmest i svømmehallen, hvor man kan holde rede på distance og hastighed. Lange distancer uden pause, hvor man opholder sig længe i vandet, kan give en den fornødne rutine og tryghed. Prøv også at svømme med lukkede øjne for at se, om du kan holde retningen. 
Anderledes er det med regulær konditionstræning, hvor pulsen for alvor skal op. Så er det mest effektivt at svømme forskellige gentagelsesserier på fx 10-20 gange 100 m crawl med god fart (og 10-20 sek. pause mellem hver 100 m). Hvis man ønsker at målrette sin træning på denne måde, vil det være mest hensigtsmæssigt at melde sig til et passende hold i en triatlon- eller svømmeklub, hvor en træner også kan give råd om svømmeteknik m.v. 
I de fleste klubber koster det ikke noget at prøve et hold et par gange, før man bestemmer sig.

Hvordan træner man - i åbent vand 
Det vigtigste er, at man prøver at svømme i åbent vand, før man deltager i et hvilket som helst åbent-vand event. Det er en meget anderledes oplevelse end svømmehallens klorvand; der er ikke en sort stribe på bunden eller et banetov at orientere sig efter, det er mørkt og det smager og lugter anderledes. Det kan desuden opleves meget forskelligt alt efter, om det er saltvand eller ferskvand, om det blæser eller er vindstille, er koldt eller varmt. Prøv at svømme under så mange forskellige forhold som muligt - helst flere gange. Man skal også vænne sig til udstyret: følelsen når våddragten opsuger det kolde vand, svømmebriller der dugger, badehætten der sidder forkert ved ørerne og måske også ørepropper og næseklemme, der ikke sidder ordentligt.
Svøm efter forholdene - vind og vejr - der kan være langt tilbage i modvind eller modstrøm. Svøm sammen med andre. Lad de langsomme starte - lav opsamling undervejs. Tag hånd om nye svømmere og tilbyd eventuelt at følges med dem. Sørg for at du er markeret, så andre "trafikanter" i vandet  (f.eks. både, surfere eller kajakker) kan se dig i vandet. Der kan bruges en farverig badehætte, havtaske eller en tynd farverig overtrækstrøje uden på våddragten. 

Hvordan orienterer man sig? 
Det er ikke noget problem at orientere sig, hvis man svømmer brystsvømning, men hvis man svømmer crawl (som for den rutinerede svømmere er det hurtigste og mindst energikrævende), skal man af og til løfte hovedet og se fremad - Find en rytme, hvor du ser frem for hvert 4.-8. armtag. Find et synligt og stationært pejlemærke: en vindmølle, et højt træ eller lignende. Hvis der ikke er bølger, kan man nøjes med at løfte øjnene lige over vandoverfladen. Så kan man næsten undgå den op- og nedadgående bevægelse, der går ud over fremdriften, farten og rytmen. 

Hvor kan jeg træne?

Dansk Svømmeunion er igang med at sammensætte forskellige indendørs og udendørs træningsforløb for voksne, som gerne vil lære at svømme crawl. Når træningsforløbene er klar, vil de blive lagt ud på denne side.

 

Du kan desuden finde mange træningsfælleskaber på facebook. De største facebookgrupper hedder, Svømmemakker i det fri, Svømning i åbent vand - havsvømning og open water svøm træning


Udstyr
Udstyr
Her kan du læse, hvilket udstyr der vil være en god ide at bruge når du skal svømme TrygFonden Christiansborg Rundt.

Læs mere   


Hvorfor skal man bruge svømmebriller? 
Hvis man svømmer med hovedet over vandet, synker benene ned og svømningen bliver langsommere og mere anstrengende. Derfor skal du bruge svømmebriller. 
Der findes mange forskellige typer og mærker til meget forskellige priser - og det er ikke altid de dyreste, der er bedst. De fås med avancerede justeringsmekanismer eller bare en dobbelt elastik eller med eller uden polstring ved øjnene. De fås med blåt, gult, grønt og klart glas - og endda med spejlglas. Brug lyst glas, når du svømmer i åbent vand.
Svømmebrillerne dugger næsten altid i starten af en længere svømmetur - uanset om det er i svømmehallen eller i åbent vand. Det skyldes temperaturforskellene i ansigtet, brillerne og vandet. Det klares ved at tage brillerne af, gnide lidt spyt på glasset, skylle dem og tage dem på igen. Træn det i svømmehallen, mens du træder vande i den dybe ende af bassinet.  For den urutinerede trænes brugen af svømmebriller (og evt. næseklemme eller ørepropper) bedst i svømmehallen. 
Det er vigtigt, man er dus med sine svømmebriller - man skal måske prøve flere typer, før man har fundet den model, der passer. 
 
Hvorfor badehætte? 
Brug badehætte. Den isolerer, når vandet er koldt. Brug også helst en kraftigt farvet (gul, orange eller rød) badehætte, som er synlig på lang afstand. Man kan lettere holde øje med hinanden, når man svømmer sammen og ved de fleste arrangementer i åbent vand bruges forskelligt farvede badehætter af hensyn til tidtagningen og sikkerheden.
Nogle foretrækker, at badehætten går ned over ørerne, andre at den sidder midt på eller over ørerne. Det er en smagssag. Ved store stævner med mange i vandet på én gang kan det være en fordel at have badehætten udenover svømmebrillernes elastik, fordi det kan sikre, at man ikke mister brillerne i nærkontakten med en af de andre svømmere.
 
Hvorfor bruge våddragt?
Våddragten er vigtig af hensyn til sikkerheden. Først og fremmest i forbindelse med kulde og træthed. Våddragten både isolerer og bærer oppe. Det er muligt at holde varmen en time eller mere i 16 grader varmt vand - og bliver man træt, kan man lægge sig på ryggen med foldede hænder bag nakken og slappe af - prøv det. Det er vigtig at opnå erfaring i at svømme med våddragt under sikre forhold. Dragten ændrer på balance, og man kan føle sig lidt inde klemt de første gange, man har dragten på. Prøv eventuelt dragten i en svømmehal, inden du går ud i åbent vand.  
 
Hvilken våddragt skal bruge?
Våddragter er forskellige. Nogle kan købes billigt i mange supermarkeder (200-300 kr.). De er normalt til surfing - de holder kroppen varm, men er ikke egnet til hurtig svømning på grund af dårlig pasform og dårlig bevægelighed omkring skuldre og arme. 
En god våddragt til svømning er noget dyrere (2000-3000 kr.). Den består af et smidigere materiale og har en glat overflade (som også hjælper på farten). Der er forskel på dragter til crawl og brystsvømning. Crawldragterne har lange ben, mens brystsvømningsdragterne har korte ben og ingen ærmer. Benene i crawldragten ligger så højt i vandet, at det vanskeliggør bensparket i brystsvømning. Crawldragter fås både med og uden ærmer. Bevægeligheden og vandfølingen er bedre, hvis den ikke har ærmer, men den varmer ikke helt så godt. Hvis den har ærmer vil skuldre og arme bestå at et tyndere og mere smidigt materiale end resten af dragten. 
 
Hvordan skal våddragten passe?
Våddragten skal have god pasform. Den skal sidde temmelig stramt. Det er lettest at få dragten på, hvis både dragten og kroppen er tør. Den vil give sig og tilpasse sig kroppen, når du kommer i vandet. Få eventuelt en medsvømmer til at hjælpe med lynlåsen og lukke den med velcro-stroppen  i nakken. Og brug vaseline i nakken, hvis du får gnavsår - det kan blive meget grimme gnavsår i løbet af 5-10 km. Pas på ikke at tage for hårdt fat med neglene - de skærer let gennem det skrøbelige materiale især på ærmerne. Hvis skaden er sket, kan det let repareres med neoprenlim. Våddragten skal sidde tæt, og det kan føles ubehageligt første gang, man har den på - det er derfor en god idé at prøve flere typer af våddragt. 
 
Kan man bruge svinefedt i stedet for våddragt?
Hvis man ikke vil bruge våddragt, kan man smøre sig ind i svinefedt, vaseline eller lignende for at holde kroppen varm. Der skal meget svinefedt til at smøre hele kroppen ind, - gerne 1-2 kg - og det kræver en vis teknik og erfaring at smøre sig ind. Undlad at varme op på land inden, du smører dig ind, men sørg i stedet for at kroppen er kold og tør, da fedtet ellers glider af med det samme. En solid kropsbehåring er også en fordel, når svinefedtet skal hænge fast. I en del konkurrencer forbyder Det internationale svømmeforbund FINA brugen af våddragt, fordi våddragtens opdrift og glatte overflade gør svømningen hurtigere. I disse konkurrencer kan svinefedt være et nødvendigt alternativ, hvis vandtemperaturen er beskedne 16-18 grader og distancen er 5-10 km.

Tilmelding
Tilmelding
Når du tilmelder digTrygFonden Christiansborg Rundt er det muligt at tilkøbe mad og SMS -service.

Læs mere   


Tilmelding til Christiansborg Rundt sker her.

Når du tilmelder dig Christiansborg Rundt får du en profil. Det vil i din profil være muligt at redigere din tilmelding, finde dit diplom og ændre heat.  

Grillmenuer

Du kan forudbestille en eller flere lækre grillmenuer fra Cafe øjeblikket, som du og din familie eller svømmemakkere kan nyde på stævnepladsen efter du har svømmet. Det er at vælge mellem to forskellige menuer.

SMS

Når du tilkøber dig SMS-servicen, vil du umiddelbart efter at have passeret mål modtage en SMS med din tid. Når sidste svømmer har passeret mål vil du kort tid derefter modtage en SMS med din placering i det samlede resultat.  

DELTAGER T-SHIRT

Alle der tilmelder sig inden den 31. juli får deltager T-shirt i god elastisk kvalitet, facon-syede dame- og herremodeller.
T-shirts kan tilkøbes ved tilmelding efter 1. august for 100 kr. pr. stk. 

Herre-modellen kan bestilles i følgende størrelser:
S, M, L, XL og 2XL

Vejledende målskema for herre-modellen:

Str. i cm:

S

M

L

XL

XXL

Vidde (over bryst)

49

53

57

61

65

Længde

70

72,5

75

77,5

80


Dame-modellen kan bestilles i følgende størrelser:
XS, S, M, L, XL, og XXL

Vejledende målskema for dame-modellen:

Str. i cm:

XS

S

M

L

XL

XXL

Vidde (over bryst)

43

45,5

48

50,5

53

55,5

Længde

63

64,5

66

67,5

69

70,5